Devrekani

Devrekani’de, kıyıdan itibaren yükselen İsfendiyar (Küre) Dağları nedeniyle Karasal İklim ile Karadeniz İklimlerinin özelliklerini barındıran bir iklim hüküm sürmektedir. Yaz ayları sıcak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Gece ve gündüz arası ısı farkı 25 Cº derecedir.Devrekani, yükseltisi fazla Karadeniz’ e paralel uzanan ortalama 1500 m. yükseltili İsfendiyar Dağları ile Güneyde Ilgaz Dağları arasında yer almaktadır. İsfendiyar Dağları kuzeyde ilçenin deniz ile iç kesimleri arasındaki hava olaylarını keserek doğal bir engel teşkil etmektedir.

Güneyde ise Ilgaz Dağları İç Anadolu hava şartlarının bu bölgeye etkisini frenleme görevi yapmaktadır. Bu bakımdan içinde bulunduğumuz bölge iç kısımlara göre daha karasal bir iklim özelliği göstermektedir. Devrekani’de yıllık sıcaklık ortalaması 7,6 C ile düşük bir değer arz eder.

Devrekani İlçesi Kastamonu İline bağlı bir yerleşim yeridir. İlçe 1944 yılında ilçe ve 1880 belediye statüsüne kavuşmuştur. Kastamonu iline 32 km, Çatalzeytin İlçesine 71 km, Seydiler İlçesine ise 13 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlçe merkezinin rakımı yaklaşık 1090 metredir. Devrekani İlçesi topoğrafik olarak hafif engebeli bir yapıya sahiptir.

“Yaban Hayatı ve Kuş Gözlemciliği & Doğa Yürüyüşü” etkinliği Devrekani ilçesinde bulunan Beyler Barajı mevkiinde gerçekleştirilecektir.

Taşköprü

Taşköprü doğusunda Sinop İli ve Hanönü, güneydoğusunda Çorum İli, Güneyde Tosya, batıda merkez ilçe ve Devrekâni, kuzeyde Çatalzeytin ilçeleri ile çevrilidir.İlçe merkezinin denizden yüksekliği 550 metre dir. İlçenin üzerine kurulu olduğu vadinin kuzeyinde Küre Dağları güneyinde ise Ilgaz dağları bulunmaktadır. Bu nedenle ilçenin kuzey ve güneyi ormanlık arazilerle çevrilidir. Taşköprü’nün kuzey ve doğusunda yer alan Çangal ve Elek Dağları ortalama olarak 1500 metreyi geçen yükseltileri ile ilçenin en yüksek dağları konumundadır.

İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Gökırmak vadisi çevresi meyve bahçeleri, söğüt ve kavak yoğunluklu ağaçlar, dağ yamaçları bozkır bitkileri ile çevrili iken, ilçenin çevresini saran ormanlarda yoğun olarak çam, köknar, kayın, meşe, kavak ve ıhlamur ağaç türleri görülebilir.

Taşköprü, Kastamonu’yu Sinop’a bağlayan karayolu üzerinde, Kastamonu’ya 45 km, doğuda ise Hanönü ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

“Orman Yangınları ve Alınması Gereken Tedbirler” eğitiminde teorik olarak anlatılan bilgilerin uygulaması için 2020 yılında Taşköprü’de meydana gelen Kastamonu tarihinin ikinci büyük orman yangını sahasında uygulamalar yapılacaktır. Yanan saha ile bitişiğinde yanmayan saha arasındaki farkların neler olduğu gözleme dayalı olarak tartışılacaktır. Yanmayan sahanın sağladığı faydalar yerinde gözlemlenecek, yangın sonrası toplum olarak ormanların sağladığı hangi hizmetlerden yararlanılamayacağı yerinde görülecektir. Yangının meydana getirdiği ekolojik etki toprağı karıştırarak gözlem yaptırılacak, yine yanan sahadaki ağaç gövde ve kütüklerinin yüksek sıcaklığa maruz kalması sonucu nasıl bir hal aldıkları gözlemlenecektir.

Bozkurt

Bölgede hâkim olan iklim, denizin de etkisiyle ılımandır. Kışlar az soğuk, yazlar ise yumuşaktır. Narenciye yetişebilecek bir iklime sahiptir. Sahilde az sayıda da olsa zeytin ve mandalina ağaçları bulunmakta ve meyve alınabilmektedir.

İlçe genelde dağlık bir yapıya sahiptir. Ovaya rastlanmaz. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Kıyı kesimlerindeki yükseltilerde fındık, iç kısımlarda kestane, meşe, kayın, köknar ve çam ağaçları ile kaplıdır.

Karadeniz’den yükselen dağlar, denize paralel olarak uzanır. Geniş bir topluluk olarak kıyıdan itibaren yükselen bir karakter gösterir. Bu yükseltiler İsfendiyar dağlarının devamı sayılır. Başlıcaları: Yaralıgöz dağı (2018 metre), Göynük dağı (1770 metre)’dir. İlçenin bilinen başlıca tepeleri ise Belen, Hene, Yılmaz, Karabalçık ve Irmalı’dır. Tepelerin yüksekliği 1300 metreye kadar çıkmaktadır.

İlişi çayı; Küre ilçesinden doğar, Bozkurt topraklarını geçerek İlişi (Yakaören) köyünden denize dökülür. Uzunluğu yaklaşık 40’km’dir.

Ezine ve İlişi çayları düzensiz aktıklarından büyük yağmurlarda sel taşkınlıklarına sebebiyet vermektedir. Taşkınların önlenebilmesi için, Ezine çayının iki yakasına duvar çekilerek kontrol altına alınmıştır. Ancak 2021 yılında Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yer, en çok can kaybının görüldüğü ve kayıp başvurusunun yapıldığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi olmuşur.

Projede yer alan “Sel ve Taşkın Afetinden Korunmak için ne yapmalıyız?” etkinliğinde 2021 yılında yaşanan sel ve taşkın felaketinin en fazla etkilendiği ilçesi olan Bozkurt’a gidilecek ve afetin etkileri yerinde görülecektir. Afetin yaşandığı havzanın memba kısmından başlayarak katılımcıların sel olayının oluşumu ve gelişimi hakkında bilgi verilecektir. Aynı zamanda Bozkurt-Ezine çayı havzasının yan kolları ve ana dere üzerinde inceleme yapılacak, dere yataklarının yerleşime açılmasının sakıncaları bizzat afet bölgesinde katılımlara gösterilecektir.

Daday Yumurtacı Göleti

Ana yerleşkeye 3 km uzaklıktaki Gölet Evi Yumurtacı Gölet’i kenarında, yeşillikler içinde bir etkinlik ve dinlenme alanı. Trekking parkuru ya da bisiklet turu tamamladıktan sonra, Gölet kenarında keyifli bir mola verilebilir, piknik yapılabilir, balık tutulabilir.

Aynı zamanda kuşların göç rotası üzerinde olan gölet bölgesinde doğanın dinginliğinin tadını çıkarırken farklı kuş türleri gözlemlenebilir.

Kastamonu Teknokent İdare Binası ve Kuluçka Merkezi

Etkinliğin gerçekleştirileceği yer Kastamonu Üniversitesi içerisinde yer alan Kastamonu Teknokent A.Ş. eğitim ve toplantı salonlarıdır. Eğitim ve toplantı salonlarının fiziki durumu gayet iyi ve yeterli olup uygulamalı eğitimler için ise grup halinde çalışma imkânı olan bir alan mevcuttur. Etkinliğin eğitim kısımları 70 metrekarelik ve 60 kişilik eğitim salonunda gerçekleştirilecektir. Öğrenci sunumları ise tartışma ortamının daha rahat oluşturulabileceği 55 metrekarelik ve 60 kişi kapasiteli eğitim salonunda gerçekleşecektir. Öğrencilerin kanvas iş modeli geliştirecekleri interaktif uygulamalar ise 5 adet birbirinden bağımsız masanın yer aldığı 56 metrekarelik Teknokent kuluçka merkezi salonunda yapılacaktır.

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu

Merkez Kütüphanenin bünyesinde konferans, çalıştay, toplantı vb. etkinlikler düzenlemek amacıyla 2 adet konferans salonu bulunmaktadır. Giriş katta 150 kişilik konferans salonu, 1. katta 550 kişilik konferans salonu mevcuttur.

'Bizim dağlar çam ardıçlı meşeli, yaylasında lale sümbül döşeli.'

– Dadaloğlu –