HEDEF KİTLE

Önerilen projenin hedef kitlesini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki üniversitelerde örgün lisans ve lisansüstü eğitimi gören 18-30 yaş arası gençler oluşturmaktadır. Proje için toplam 30 kişilik katılımcı seçilecek, bunun %60’ını lisans; %40’ını ise lisansüstü öğrenciler oluşturacaktır.

Katılımcılar belirlenirken cinsiyet açısından fırsat eşitliği sağlayabilmek amacıyla kadın-erkek dağılımı yarı yarıya oluşturulmaya çalışılacaktır. Bunun yanı sıra projenin yaygın etkisini artırabilmek amacıyla katılımcıların gelecekleri şehirler ve öğrenim gördükleri üniversitelere göre de çeşitlilik sağlanması amaçlanmaktadır.

Daha önce herhangi bir TÜBİTAK 4004 kodlu projede katılımcı olmayanlar seçilecektir. Katılımcıların belirlenmesinde projeye katılma noktasında gönüllü ve istekli olmaları önemli olduğundan bunları ölçecek sorular sorulacak ve değerlendirmeler bu sorulara verilen cevaplara göre yapılacaktır.

Doğa bilimleri konusunda lisansüstü eğitimleri devam eden katılımcılara öncelik tanınacak; tüm branşlardaki lisansüstü öğrencilerden akademik not ortalamalarının yanı sıra bugüne kadar yaptıkları yayın bilgileri (SCI-SCI-Expanded, TR Dizin, Diğer Uluslararası Yayın bilgileri) istenecek ve seçimler bunlara göre yapılacaktır.

Lisans öğrencilerinde ise akademik not ortalamaları göz önünde bulundurulacaktır. Lisansüstü öğrenciler için koyulan bu kriterler, proje sonrası kendi alanları ile ilgili olarak iklim değişikliği ekseninde akademik çalışmalar yapmalarına dair merak uyandırılması beklentisinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca katılımcıların seyahat etmelerine engel bir sağlık sorununun olmaması gerekmektedir.

 

Bu projede lisans ve lisansüstü eğitimine devam eden 18-30 yaş arası gençlerin seçilmesinin genel sebebi ise ilgili hedef kitlenin yakın gelecekte ülkemizin ve dünyanın şekillenmesinde aktif rol oynayacak olmalarıdır. Yakın geleceğin girişimcileri, politika yapıcıları, karar vericileri, eğitimcileri, sağlık personelleri, mühendisleri, mimarları, kolluk kuvvetleri, akademisyenleri ve bilim insanları bugünün 18-30 yaş arası gençlerinden oluşacaktır.

İnsanlar ağaçlardan ders almalıdırlar. Onlar; ne üzerlerinde barınan kuşların ne gölgelerinde yatan insanların ne de verdikleri yemişlerin hesabını tutarlar.

– Mevlana Celaleddin Rumi –