Taşköprü

Taşköprü doğusunda Sinop İli ve Hanönü, güneydoğusunda Çorum İli, Güneyde Tosya, batıda merkez ilçe ve Devrekâni, kuzeyde Çatalzeytin ilçeleri ile çevrilidir.İlçe merkezinin denizden yüksekliği 550 metre dir. İlçenin üzerine kurulu olduğu vadinin kuzeyinde Küre Dağları güneyinde ise Ilgaz dağları bulunmaktadır. Bu nedenle ilçenin kuzey ve güneyi ormanlık arazilerle çevrilidir. Taşköprü’nün kuzey ve doğusunda yer alan Çangal ve Elek Dağları ortalama olarak 1500 metreyi geçen yükseltileri ile ilçenin en yüksek dağları konumundadır.

İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlıdır. Gökırmak vadisi çevresi meyve bahçeleri, söğüt ve kavak yoğunluklu ağaçlar, dağ yamaçları bozkır bitkileri ile çevrili iken, ilçenin çevresini saran ormanlarda yoğun olarak çam, köknar, kayın, meşe, kavak ve ıhlamur ağaç türleri görülebilir.

Taşköprü, Kastamonu’yu Sinop’a bağlayan karayolu üzerinde, Kastamonu’ya 45 km, doğuda ise Hanönü ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

“Orman Yangınları ve Alınması Gereken Tedbirler” eğitiminde teorik olarak anlatılan bilgilerin uygulaması için 2020 yılında Taşköprü’de meydana gelen Kastamonu tarihinin ikinci büyük orman yangını sahasında uygulamalar yapılacaktır. Yanan saha ile bitişiğinde yanmayan saha arasındaki farkların neler olduğu gözleme dayalı olarak tartışılacaktır. Yanmayan sahanın sağladığı faydalar yerinde gözlemlenecek, yangın sonrası toplum olarak ormanların sağladığı hangi hizmetlerden yararlanılamayacağı yerinde görülecektir. Yangının meydana getirdiği ekolojik etki toprağı karıştırarak gözlem yaptırılacak, yine yanan sahadaki ağaç gövde ve kütüklerinin yüksek sıcaklığa maruz kalması sonucu nasıl bir hal aldıkları gözlemlenecektir.

Bozkurt

Bölgede hâkim olan iklim, denizin de etkisiyle ılımandır. Kışlar az soğuk, yazlar ise yumuşaktır. Narenciye yetişebilecek bir iklime sahiptir. Sahilde az sayıda da olsa zeytin ve mandalina ağaçları bulunmakta ve meyve alınabilmektedir.

İlçe genelde dağlık bir yapıya sahiptir. Ovaya rastlanmaz. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Kıyı kesimlerindeki yükseltilerde fındık, iç kısımlarda kestane, meşe, kayın, köknar ve çam ağaçları ile kaplıdır.

Karadeniz’den yükselen dağlar, denize paralel olarak uzanır. Geniş bir topluluk olarak kıyıdan itibaren yükselen bir karakter gösterir. Bu yükseltiler İsfendiyar dağlarının devamı sayılır. Başlıcaları: Yaralıgöz dağı (2018 metre), Göynük dağı (1770 metre)’dir. İlçenin bilinen başlıca tepeleri ise Belen, Hene, Yılmaz, Karabalçık ve Irmalı’dır. Tepelerin yüksekliği 1300 metreye kadar çıkmaktadır.

İlişi çayı; Küre ilçesinden doğar, Bozkurt topraklarını geçerek İlişi (Yakaören) köyünden denize dökülür. Uzunluğu yaklaşık 40’km’dir.

Ezine ve İlişi çayları düzensiz aktıklarından büyük yağmurlarda sel taşkınlıklarına sebebiyet vermektedir. Taşkınların önlenebilmesi için, Ezine çayının iki yakasına duvar çekilerek kontrol altına alınmıştır. Ancak 2021 yılında Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen yer, en çok can kaybının görüldüğü ve kayıp başvurusunun yapıldığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi olmuşur.

Projede yer alan “Sel ve Taşkın Afetinden Korunmak için ne yapmalıyız?” etkinliğinde 2021 yılında yaşanan sel ve taşkın felaketinin en fazla etkilendiği ilçesi olan Bozkurt’a gidilecek ve afetin etkileri yerinde görülecektir. Afetin yaşandığı havzanın memba kısmından başlayarak katılımcıların sel olayının oluşumu ve gelişimi hakkında bilgi verilecektir. Aynı zamanda Bozkurt-Ezine çayı havzasının yan kolları ve ana dere üzerinde inceleme yapılacak, dere yataklarının yerleşime açılmasının sakıncaları bizzat afet bölgesinde katılımlara gösterilecektir.

Daday Yumurtacı Göleti

Ana yerleşkeye 3 km uzaklıktaki Gölet Evi Yumurtacı Gölet’i kenarında, yeşillikler içinde bir etkinlik ve dinlenme alanı. Trekking parkuru ya da bisiklet turu tamamladıktan sonra, Gölet kenarında keyifli bir mola verilebilir, piknik yapılabilir, balık tutulabilir.

Aynı zamanda kuşların göç rotası üzerinde olan gölet bölgesinde doğanın dinginliğinin tadını çıkarırken farklı kuş türleri gözlemlenebilir.

Daday İksir Resort Town

Tatil ve Yaşam Kasabası Daday İksir Resort Town’da toplantılarımız süresince doğanın içinde işimize konsantre olurken, bir yandan da farklı aktiviteler ve atölye çalışmaları ile yaratıcılığınızın arttığını hissedeceksiniz. Metropol yaşamının yarattığı fiziksel ve zihinsel yorgunluğu, ekibinizle beraber doğayla iç içe vakit geçirerek atacaksınız.

Ceviztepe yerleşkesindeki gün ışığı alan toplantı salonları, fuaye alanı her tür grup organizasyonlarını verimli kılacak imkanlarıyla hizmet vermektedir. Bu salonlar şirketlerin, kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve özel grupların eğitimleri, motivasyon ve bayi toplantıları ile sosyal etkinlikleri için tasarlanmıştır.

Zirve 1 Toplantı Salonu: 100 kişi kapasiteli toplantı salonunda teknik ekipman ve hizmetler sunulmaktadır.

Zirve 2 VIP Salonu: 25 kişilik kapasiteye sahip olan salon özel toplantı, görüşme ve organizasyonlar için hazırlanmıştır.

Teknik Donanım ve İmkanlar: Barkovizyon, Projeksiyon Cihazı, Video ve LCD TV, Ofis Ekipmanları, Kablolu ve Telsiz Mikrofonlar, Beyaz tahta, Dizüstü Bilgisayar, Faks-Telefon, Flipchart, Kürsü, Ses Sistemi, Kablosuz Internet Bağlantısı, Profesyonel Teknik Destek Ekibi

Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı

Merkezimizde yüksek teknoloji ürünü cihazlarla birçok alanda hizmet veren hem yerel, hem de ulusal kamu ve özel sektör kuruluşlarına araştırma geliştirme (Ar-Ge) ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. Üniversiteler, araştırma merkezleri, sanayi, kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahısların analiz ihtiyaçlarını merkezin olanakları ölçüsünde karşılamaktadır. Yapılan faaliyetler, bölgesel ve ulusal açıdan ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda çok büyük önem taşımaktadır.

Merkezimiz araştırma faaliyetleri için gerekli fiziki ve teknik alt yapıya sahip olup 4.789 m2 kullanım alanı içinde 26 laboratuvar, 3 toplantı salonu, çalışma ofisleri, elektrik-mekanik atölyeleri, soğuk hava depoları ve özel tasarlanmış kimyasal saklama odaları bulunmaktadır. Ayrıca görüntüleme birimi, kromotografi birimi, nükleer araştırma birimi, termal analiz birimi, spektroskopi birimi, mekanik karakterizasyon birimi, analiz laboratuvarı birimi, doku mühendisliği ve biyomalzeme birimi, manyetik malzemeler karakterizasyon birimi, çevre sorunları, su ve atık su analiz birimi olmak üzere toplamda on ana birimden oluşmaktadır. Bununla birlikte laboratuvarımızda üniversitemizin, Kastamonu özel ve kamu kuruluşlarının sıvı azot ihtiyacını karşılamak üzere aktif halde faaliyet gösteren Sıvı Azot Üretim Ünitesi de bulunmaktadır. Merkezimiz bünyesinde bulunan cihazlar; başta fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler olmak üzere çevre, malzeme, makine, elektrik-elektronik, gıda gibi mühendisliğin birçok dalında ve eczacılık, adli tıp, diş hekimliği gibi sağlık bilimleri alanlarında araştırmalara hizmet edebilecek kapasitededir.

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu

Merkez Kütüphanenin bünyesinde konferans, çalıştay, toplantı vb. etkinlikler düzenlemek amacıyla 2 adet konferans salonu bulunmaktadır. Giriş katta 150 kişilik konferans salonu, 1. katta 550 kişilik konferans salonu mevcuttur.

'Bizim dağlar çam ardıçlı meşeli, yaylasında lale sümbül döşeli.'

– Dadaloğlu –