İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi

İklim değişikliği, geleceğimiz için hayati ve küresel bir risk teşkil eden en temel çevre sorunudur.

İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi projesi ile lisans ve lisansüstü programlarda örgün eğitimlerine devam eden 18-30 yaş arası gençlerin, interaktif uygulamalarla çevre ve iklim değişikliği hakkında farkındalığını artırmak; iklim değişikliği konusunu çeşitli boyutları ile ele alarak (yaban hayat farkındalığı, sürdürülebilir politika geliştirme, orman ve su kaynaklarının varlığı ve mevcut durumu, sürdürülebilir tüketim, geri dönüşüm yaklaşımları, afetler, yönetişim yaklaşımları) bu konularda doğrudan bilgi sahibi olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu özel amaca hitap etmek üzere geleceğin mimarları olan her kesimden gençlerin, Türkiye’nin en fazla orman kaynağına sahip illerinden olan Kastamonu’da, Türkiye’nin akciğerlerinin tam ortasında gözleme dayalı hem farkındalığı artırmaya yönelik hem de proje sonunda gerçekleştirilecek çalıştay ile farkına vardığı sorunlar hakkında doğrudan söz sahibi olarak politika geliştirmeleri sağlanacaktır. Temel olarak Dünya’nın konuştuğu en derin sorun olarak nitelenen İklim kriziyle mücadelede gençlik aktivistlerinin organize edilmesi, bununla ilgili gençlerin sorumluluk almalarının sağlanması adına ilk adım İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi projesiyle atılmış olacaktır.

 

Tek cümle ile projenin amacı gençleri çevre sorunlarının ve sürdürülebilir yaşamın önemi konusunda bilinçlendirilerek ilgili konularda üretilecek olan politikalarda aktif görev alma konusunda gönüllü katılımlarını teşvik etmektir. Bu amaca hizmet etmek üzere belirlenen hedefler sağda listelenmiştir:

  • Katılımcılara doğayı koruma ve doğa ile uyumlu yaşama bilinci kazandırmak,
  • Dikey mimarinin içerisine hapsolmuş gençlere el değmemiş doğayı hissettirerek onlara doğadan zevk almayı öğretmek,
  • Katılımcıları çevre tüketiciliğinden çevre ile üretime geçirmek,
  • Gençlerin çevresel yaratıcılıkları artırmak,
  • Gençlerin çevresel merakları uyandırmak,
  • Uzman eğitmenler ve meraklı gençler ile birlikte kamu politikaları geliştirmek,
  • Gençlerin yerel, ulusal ya da uluslararası çevre çalışmalarında aktif görev alma dürtülerini uyandırmak,
  • Ekosistemlerin işleyişi ve insanların bu ekosistem üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri konusunda farkındalığı geliştirmek,
  • Doğa – insan – toplum ilişkileri ve bu ilişkilerde yaşanan problemleri anlama ve çözüm üretme becerilerinin gelişimine katkıda bulunmak,
  • Yaşanılan çevreyi tanıyarak doğayı korumaya yönelik bilinçli bir bakış açısı geliştirmek,
  • Bilime ilgi duyan, bilimsel okuryazarlığı yüksek, doğa gönüllüsü bireyler yetiştirmek.

Bu bağlamda amaç ve hedefler göz önüne alındığında, TÜBİTAK tarafından ilan edilen 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çağrı amaçları ile doğrudan örtüşmektedir. Ek olarak sürdürülebilir bir dünya için küresel çapta her düzeyde başlatılan düşük karbonlu yeşil ekonomiye geçişin sağlanması adına yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı hedeflerinin tamamına küçük bir düzeyde de olsa hizmet etmektedir. Ayrıca İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi Projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin de tarafı olduğu Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Viyana Sözleşmesi, Kyoto Protokolü ve Montreal Protokolü’nün de amaçları ile örtüşmektedir. Buna ek olarak Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlatmış olduğu İklim Kanunu’na ilişkin hazırlıklara ve yine ilgili bakanlık tarafından gerçekleştirilen “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” istişare toplantısının 11. Maddesine de destek sağlayıcı niteliktedir. Bunun yanı sıra Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu toplantısında alınan kararla ortaokullarda ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ derslerinin okutulması kararıyla da örtüşmektedir. Proje Türkiye’nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı (2011-2023) içerisindeki Hedef 1.4’ün de ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Hülasa İklimin Geleceği: Geleceğin İklimi projesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalara ve ülke içerisinde alınan kararlar ile mevzuata uyumlu bir şekilde kamu politikalarını desteklemek amaçlanmaktadır.

'Yağmur yağar, mor sümbüller bitirir, yel estikçe kokuların getirir. Sarı çiçek sarvan kurmuş oturur, karışmış güller çimenin dağlar!'

– Karacaoğlan –

Proje Hakkında

Projenin Yaygın Etkisi

Proje kapsamında nihai faydalanıcıların özellikle konu hakkında bilgi sahibi olan ve bunun gelecek için daha büyük bir soruna dönüşeceğini düşünen katılımcılar olması arzu edilmektedir.

Özelde belirlenen hedef grubun çevre ve iklim krizinin farkında olmalarını daha ötesi bu soruna yönelik bilimsel yaklaşımlarla çözüm üretilmesinin yanı sıra proje sonucunda üretilecek bilgi ve kaynaklar ile toplumsal farkındalık da sağlanacaktır. Bu çıktılar sağ tarafta verilmiştir.

 

Projenin yaygın etkisini artırmak için proje ekibi yoğun bir görünürlük planı yapmış, etkinlik başvurularının alınmasından, etkinlikteki her ders için yapılacak sosyal medya paylaşımlarına kadar süreçler belirenmiş ve görev dağılımı yapılmıştır. Proje ile temas edilmek istenilen grup sadece projenin hedef grubu olan 30 kişi değil aksine projeyi bir tohum misali nitelendirip Türkiye’nin çeşitli illerinden ve bölümlerinden gelen katılımcılarla mecazi olarak tohumları ülkenin her bölgesine ekerek dünyanın yaşam serüvenindeki en büyük sorunu olarak değerlendirilen ve var olma yok olma savaşı olan iklim krizinin toplumsal bir farkındalık ile çözülmesine katkı sunmak hedeflenmektedir.

Bununla birlikte projenin çıktılar hem halkın biliçlendirmesine hem de akademik literatüre katkı sunacağından çarpan etkisinin de bu ölçüde olduğu değerlendirilmektedir.

Projenin hedef grubu olarak belirlenen katılımcılar, sivil bir inisiyatif hareketi olarak faaliyetlerine devam edecektir. “İklimin Geleceği” olarak isimlendirilen bu grup, etkinlik sonrası toplumsal farkındalığı artırma faaliyetlerine devam edecektir. Yapılan faaliyetler projenin tüm iletişim mecralarında (sosyal medya, web, yerel-ulusal basın) tek bir anahtar kelime (hashtag) ile paylaşılacaktır. Projenin web sitesinde ayrıca bu paylaşımların görüntülenmesi için bir alan oluşturulacak ve böylece elçilerin aktivitelerinin tamamı takip edilecektir. Projenin lisansüstü katılımcıları proje yürütücüsü ve uzmanları tarafından takip edilecek ve konuyla ilgili akademik çalışma yapmaları için teşvik edilecektir. Proje bittikten sonra gönüllü olarak irtibatta kalmak isteyen katılımcılara (Bulunduğu okulda sınıf arkadaşlarına kısa bir bilgilendirme sunumu yapması, bir fidan dikmesi, çöp tolplama etkinliği gerçekleştirmesi, şiir yazması, okulunun doğa ile ilgili herhangi bir topluluğuna kayıt olması gibi) çeşitli görevler verilecek ve bunlar da yine projenin web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında yayımlanmaya devam edecektir.

Çalıştay

Yaygın etkinin artırılabilmesi amacıyla çalıştay kayıt altına alınacak ve etkinlik sonrası montaj ve kurgu işlemleri yapıldıktan sonra Kastamonu Üniversitesi’nin YouTube kanalında yayınlanacak. Bu aşamada KVKK kapsamında tüm katılımcılardan açık rıza beyanı alınacak. Çalıştay tamamlandıktan sonra hazırlanacak olan rapor ve sonuç bildirgesi Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün web sayfasında ve projenin web sayfasında açık erişim politikasına uygun olarak süresiz yayınlanacak. Ayrıca çalıştayın sonuç bildirgesi Üniversite kanalıyla ilgili bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarına ulaştırılacak.

Editoryal Kitap

Proje ekibi tarafından üretilecek olan Editoryal Kitap, iklim değişikliği alanında bilimsel çalışma yapmak isteyen araştırmacılar için bir referans kaynak olacak.

Sempozyum & Makale

Projenin çıktıları akademik bir yayına dönüştürülerek uluslararası bir sempozyumda sunulacak ve akabinde sürece göre ya tam metin bildiri olarak ya da uluslararası hakemli bir dergide basılacak.

Sergi & Toplantı

Proje boyunca yürütülen EcoPrint, Geleceğe Notlar, Geri Dönüşüm Heykeller ya da Gün Sonu Değerlendirmelerinde elde edilen çeşitli çıktılar, proje kapanış konuşmalarının gerçekleştirileceği Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesinin holünde sergilenecektir. İl protokolünün, üniversite personelinin, öğrencilerin ve yerel halkın da davet edileceği bu sergide proje katılımcıları da sergide bulunan kendi ürünlerinin başında durarak tanımadıkları kişilere ve protokol üyelerine ürünlerini ve kendilerini açıklama fırsatı bulacaklardır. Böylece projenin çarpan etkisi artırılmış olacaktır. Proje ile ilgisi olmayan kimselerde de bir merak uyandırılacak ve iklim değişikliği ekseninde bilhassa geri dönüşüm bilincine dikkat çekilecektir. Sergi esnasında gönüllü katılımcılar sunum ve konuşma yapmaları için cesaretlendrilecek ve onların kendilerini ifade etme yetenekleri teşvik edilecektir. Ardından Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nin 500 kişilik konferans salonuna proje katılımcıları, proje ekibi, il protokolü (müsaitlik durumlarına göre), üniversitenin akademisyenleri, okulda bulunan öğrenciler, basın mensupları ve halk davet edilecek. Protokol sırasına göre iklim değişikliği farkındalığı ve projenin bu farkındalığa olan katkıları üzerine onar dakikalık toplam altı konuşma yapılacak.

Sosyal Medya

Toplumsal farkındalığı artırmada en önemli iletişim kanalı olan sosyal medya mecralarından en büyük hedef kitleye hitap eden (Facebook, Twitter, Injstagram) 3 tanesi de proje markası ile açılmış hesaplar aktif olarak kullanılacak.

Web Sayfası

Dinamik bir içeriğe sahip ve proje sonucunda da yayında kalması sağlanacak olan iklim.kastamonu.edu.tr ile yayınlanan bir web portali, ilerleyen çağrılarda benzer alanda proje yapmak isteyen araştırmacılar için her zaman referans bir kaynak olarak kullanılabilecek. Ayrıca web sayfasında proje sürecinde hazırlanan birçok yazılı materyal ya da iklim değişikliği hakkında birçok verimli kaynak bulundurulacak.

Kara toprak gibi sakin ol otur, Hak'tan ne gelirse kabul et getir.

– Pir Sultan Abdal –

Proje Ortakları